Rääkänpään asukasyhdistys perustettiin Hyvinkäällä 7.3.2010. Yhdistyksen tarkoituksena on pyrkiä toiminnallaan edistämään turvallista ja viihtyisää asumista sekä ympäristön terveellisyyttä.

Yhdistyksen perustaminen lähti liikkeelle helmikuun lopussa maanvyöryn tavoin, kun alueen asukkaat saivat tiedon asuinaluettaan koskevista muutossuunnitelmista. Tätä edelsi julkisuuteen tullut tieto Hyvinkään kaupungin uudesta osayleiskaavaluonnoksesta ja sen vaikutuksesta Rääkänpää- ja Etumartti- nimisiin asuinalueisiin. Näitä omakotitaloalueita esitettiin uudelleen kaavoitettaviksi, kerrostaloasumista varten.

Asukkaiden kokema järkytys oli totaalinen. Mutta ensijärkytyksen jälkeen kävi ilmeiseksi, ettei tällaista päätösehdotusta voi purematta niellä. Ajatus kokonaisen omakotitaloalueen romuttamisesta uusien kerrostalojen tieltä ei istunut rääkänpääläisten oikeustajuun ja asukkaat päättivät lähteä yhteistuumin puolustamaan oikeutta kotiensa ja alueen perinteikkään maiseman säilyttämiseen. Heti ensi metreiltä lähtien asukkaiden oikeuksia onkin pyritty ajamaan yhtenäisenä rintamana.

Alueen asukkaiden järjestäytyminen ja yhdistyksen perustaminen ovat auttaneet voimien kokoamisessa. Rääkänpään asukasyhdistys on perustettu ajamaan alueen asukkaiden oikeutta elää omissa kodeissaan sekä edistämään turvallista ja viihtyisää asumista – myös tulevina vuosina.

Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä Rääkänpään ja Etumartin alueen asukkaat (ja yksityiset henkilöt, jotka omistavat kiinteistön tai osan siitä). Lisäksi yhdistyksen kannatusjäseniksi ovat tervetulleita myös muualla kuin yhdistyksen toimialueella asuvat henkilöt tai yhteisöt, jotka kannattavat ja tukevat yhdistyksen tavoitteita.